Kefir danelerinin miktarı sütte mayalama sonucunda yavaşça artış gösterir. Kefir daneleriniz, süt içerisine ilave edildiğinde dane içerisindeki mikroflora süt ortamında çoğalarak yeni kefir dane yapılarını oluştururlar. Bu işlem sonucunda süt kefire dönüşür, kefir daneleri de miktarını hafifçe artırır. Mayalama sıklıkla yapılırsa, iyi bakılırsa danelerin miktarı bir ayda iki katına ulaşır. Evde kefir danelerini mayalamak, yıkamak, görünüşlerini inceleyerek anlamaya çalışmak çok zevklidir.
Çalışanlar zahmetli bir iş olduğunu sanırlar; aslında alıştıktan sonra çok kolay, heyecanlı ve dinlendiricidir. Yaptığınız ferahlatıcı kefiri soğuttuktan sonra içmeniz, tadı ve kıvamı hakkında kendi kendinize yapacağınız değerlendirmeler keyif verir. Bir bakarsınız ki ne kefir yapmadan durabiliyorsunuz ne de kefir içmeden durabiliyorsunuz. Kefir içerek doğallığı hissedersiniz ve bu gerçek doğallık, ferahlık sizi canlandırır, iyi hissettirir. Dolayısıyla hiç farkında olmadan kefire alışırsınız ve içmeden duramazsınız. Kefirin eksikliğini de kısa süre bile olsa seyahat vs gibi durumlarda evden uzaklaştığınızda anlarsınız.
Şunu da bilmek gerekir ki mucizevi “kefir daneleri” öyle çok hızlı büyümezler. Paylaşmak çok güzeldir ama ev ortamında çoğalan ve son kontrolü yapılmamış Kefir danelerini başkalarıyla paylaşmak gıda güvenliği bakımından riskli olabilir. Evdeki amaç gerçek kefir mayasıyla kefir yapmak olmalıdır. Kefirinizin tadı güzel ve ilk yaptığınızdan çok farklı olmadığı müddetçe mayanızı tekrar tekrar kullanmaya devam edebilirsiniz. Eğer kefir mayanıza özen göstererek iyi bakarsanız bunun yansımalarını kefir mayalarınızın görünümünde ve elde ettiğiniz kefirin tat ve kıvamında fark edersiniz.
Kefiriniz güzel olduğu ve zevkle içtiğiniz müddetçe kefir daneleriniz artmaya devam edecektir. Önemli olan mayanızın büyümesindense kefir mayanızın mikroflorasının doğru ve gerçek olmasıdır. Belli aralıklarda kefir mayalarınızı yenilemek de faydalıdır.