Anne sütü besin içeriği ve kalorisi; annenin laktasyon dönemine, gün içindeki zaman boyunca, bebeğin beslenme aşamasında, beslenme sıklığına ve annenin beslenmesine göre değişkenlik göstermektedir. Bilimsel çalışmalara bağlı olarak anne sütünde 200 çeşit bileşen bulunduğu belirtilmektedir.
100 ml anne sütü temel besin bileşenleri:
– 70 kalori
– 89.97 g su
– 7.4 g karbonhidrat
– 4.2 g yağ
– 1.3 g protein
100 ml kolostrum temel besin bileşenleri (bebek için ilk birkaç gün üretilen özel bir süt)
– 58 kalori
– 5.3 g karbonhidrat
– 2.9 g yağ
– 3.7 g protein
Olgun süte oranla beta-karoten içeriği 10 kat daha fazladır. Ayrıca Vitamin E ve çinko içermektedir.
Bir bebeğin en temel ihtiyacı anne sütüdür. Anne sütü bebeği hastalıklardan koruyan, bütün yararlı besin ve mineral maddeleri içeren bir yapıda olup bebeğin hergün ve gün içinde de değişim gösterdiği bir besin içeriğine sahiptir. Amerika Pediatri Akademisi anne sütünü ile ilgili olarak ilk altı ay boyunca kullanmasını önermektedir. Bilimsel çalışmalar gösteriyor ki; anne sütünün verilmesi, anne içinde faydalıdır. Anne sütü pek çok hastalıktan bebeği korumaktadır; mide rahatsızlıkları, kulak enfeksiyonları solunum hastalıkları gibi rahatsızlıklar anne sütüyle beslenen çocuklarda daha az görülmektedir. Bir yaşına kadar anne sütüyle beslenen çocuklar da bu hastalıklara yakalanma riski %20 daha az olduğu belirtilmektedir.
Kolostrum annenin bebek için üretmiş olduğu ilk süttür. IgA (immunoglobulin A) en çok kolostrum sütünde bulunmaktadır. IgA kolostrumdan sonra oluşan sütlerde daha az bulunmaktadır. IgA bileşeni, bebeğin bağırsağı, burun ve boğazında oluşabilecek tüm rahatsızlıklara karşı savaş vermektedir. Her anne kendi çocuğuna özel bir süt üretmektedir. Anne sütü virüs ve bakterileri patojenlerine karşı immun sistemde antikorlar üretmekte ve bebek için hazır antikorları süt ile birlikte sunmaktadır. Çalışmalar gösteriyor ki anne sütüyle beslenen çocuklarda çocukluk dönemi kanser vakalarına daha az görülmektedir. Bilim adamları bunun sebebini tam olarak açıklayamaktadırlar. Anne sütüyle beslenen çocukların ileri dönemlerinde Tip 1 ve Tip 2 diyabet, yüksek kolestrol, kalın bağırsak iltihaplanma gibi hastalıklar da daha az görülmektedir. Ayrıca çocukların gençlik dönemlerinde de yüksek tansiyon ve ülseratif kolit gibi hastalıklar içinde önleyici etkisi bulunmaktadır.
Anne sütü ile beslenen bebekler alerjilere karşıda korunur:
İnek sütü ya da soya sütü ile hazırlanan bebek mamalarıyla beslenen çocukların allerji olma olasılıkları daha yüksek olduğu belirtilmektedir. Bilim insanları anne sütünde bulunan IgA’ların bebeğin alerji reaksiyonlarını engellediği tahmin etmektedir.
Çeşitli araştırmacılar anne sütüyle beslenme ile bebeklerin kavramsal gelişimleri arasında önemli bir ilişki olduğu bulmuşlardır. Araştırmaya göre 17.000 den fazla yeni doğmuş bebekler 6,5 yaşına kadar takip edilmiş. IQ testi ve farklı zeka testleri yapılmış, sonuçlara göre anne sütüyle beslenen bebeklerin kognitif gelişimlerinin daha iyi olduğu tespit edilmiştir. 4001 çocuk üzerinde yapılan bir başka çalışmada da aynı bulgular elde edilmiştir.